torstai 10. kesäkuuta 2021

Liikkumisen vapaus ja helppous

Päästäkseen paikasta toiseen ihminen tarvitsee siihen kulkuvälineen. Nykyisin meitä ohjeistetaan liikkumisessakin, kun emme osaisi itse päättää siitä miten liikumme. Suomessa puhutaan tasavertaisuudesta joka asiassa, paitsi liikkumisessa. Mielestäni liikkuminen kuuluu perusoikeuksiimme, sen pitää olla vapaata ja helppoa, eikä mitään liikkumismuotoa saisi rajoittaa, ei edes yksityisautoilua.

Tässä kuten monessa muussakin asiassa mennään ideologia edellä ja ei hyvä. Puhutaan ilmastonmuutoksesta ja liikenteen Co2 päästöistä, joita pitäisi vähentää. Suomen kaikki päästöt ovat 0,2% ja Kiinan 26% maailman päästöistä, joten ei mitään väliä miten liikumme. Suomi ja Lappeenranta ovat laajoja alueita ja välimatkat pitkiä kaupunkikeskuksien välillä, joten helpoin tapa liikkua on oma auto.  Julkisilla, pyöräillen tai kävellen liikkuminen onnistuvat ehkä kehä 3:n sisällä ja muissa suurissa kaupungeissa, mutta täällä on jo vaikeampaa.

Kotikuntamme on laaja ja koostuu useasta keskustasta, joiden välillä ja sisällä liikkumisen pitäisi olla helppoa. Uusia tie ja katuverkostoja tehtäessä pitää ottaa huomioon kaikki liikkumismuodot, eikä unohtaa myöskään autoilua. Kaikki ihmiset eivät voi tai halua liikkua julkisilla, pyöräillä tai kävellä, joten autoilullekin pitää olla mahdollisuus. Tämän kokoisessa kaupungissa ei tarvita autioita katuja ja kävelykeskustoja. Meillä on monia viihtyisiä puistoja, joissa voimme nauttia luonnon läheisyydestä enemmän, kuin betoniaukioilla, joissa on ruukkukasveja.

Ihminen on aina valinnut liikkumismuodoksi sopivimman ja helpoimman. Toivottavasti tulevaisuudessa voisimme liikkua kotikaupungissamme kukin haluamallamme tavalla ilman rajoitteita myös keskustan alueella. Parkkihallista ei ole helppoa lähteä ostoksille rollaattorilla tai pyörätuolilla, vaan kivijalkaliikkeen eteen pysäköinti on helpompaa, joten kadunvarsiparkit tarvitaan. Liikutaan yhdessä kukin haluamallamme tavalla.

 

Pasi Litmanen

Kuntavaaliehdokas (PS)

Lappeenranta

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Liikkumisen vapaus ja helppous